Uzdatnianie Wody Pitnej w Gminnych Wodociągach Publicznych

Dezynfekcja wody wodociągowej za pomocą HClO (kwasu podchlorawego) w Gminnych Wodociągach Publicznych 
Czysty kwas podchlorawy (HOCl) jako niezwykle skuteczny utleniacz do dezynfekcji wody. Nowość na rynku europejskim i polskim. ACTIW WATER (na bazie czystego HOCl) bezpieczny środek, biodegradowalny, skuteczny utleniacz z atestem PZH. Nie jest wymagany ADR.

Zgodnie z wymaganiami Rozporządzenia Ministra Zdrowia dotyczącymi wody pitnej, musi być ona bezpieczna dla zdrowia człowieka. Oznacza to, że nie może zawierać mikroorganizmów chorobotwórczych i pasożytów stanowiącej zagrożenie chorobotwórcze. Nie może też zawierać substancji chemicznych zagrażających życiu oraz być agresywna korozyjne. Dezynfekcja wody powinna zniszczyć wszelkie żywe i przetrwalnikowe formy organizmów patogennych oraz zapobiec ich wtórnemu rozwojowi w sieci wodociągowej. Kombinacja różnych etapów oczyszczania sprawia, że woda jest bezpieczna do picia. 

W Europie stosuje się dodatkowy zabieg dezynfekcji na końcu procesu oczyszczania wody. Chroni to wodę przed zanieczyszczeniem mikrobiologicznym podczas dystrybucji wody. Po pierwszym etapie dezynfekcji Bakterie mogą pozostawać w wodzie lub przedostawać się do wody w czasie płukania zwrotnego. Środek dezynfekujący stosowany w drugim stopniu dezynfekcji jest inny niż ten dawkowany jako pierwszy. Dezynfekcja wody pitnej, wody przemysłowej i innej może być prowadzona różnymi metodami: chlorowanie, ozonowanie, dozowanie jonów srebra i miedzi. Poza chemiczną dezynfekcją można stosować metody fizyczne jak promieniowanie UV i ultradźwięki. Ultradźwięki nie mają zastosowania w skali technicznej. Najtańszy i najbardziej popularny sposób dezynfekcji wody to jej chlorowanie. Elementem decydującym o wyborze metody dezynfekcji jest skuteczność, ekologia i ekonomia. 

dezynfekcja_sieci_najleszy_srodek_do_dezynfekcji_legionelli_actiw_legionella_wroclaw_poznan_szpitale.png

Dezynfekcja metodą chlorowania powinna trwać nie mniej niż 20 minut. Skuteczność związana jest z wartością pH. Bakterie są niszczone związkami chloru lub czystym chlorem gazowym. Chlor wchodzi w reakcje z wodą, w wyniku czego powstaje kwas podchlorawy i kwas solny: Cl2 + H2O → HOCl + HCl

Kwas podchlorawy jest kwasem bardzo słabym. To, że jest słabym kwasem jest jego atutem, nie potrzeba ADR i jest całkiem bezpieczny dla ludzi i zwierząt. Unikatowość jego skuteczności dezynfekacyjnej w usuwaniu zanieczyszczeń biologicznych jest czasem porównywalna do konia trojańskiego. Wnika, penetruje ściane komórkową bakterii, czy biofilmu wyjątkowo skutecznie. Jest ok. 100 razy silniejszy od podchlorynu sodu. Jego pierwsza stała dysocjacji wynosi Ka1 = 5,0 · 108. Jest roztworem bezbarwnym o właściwościach fizycznych zmiennych zależnych od stężenia. Jest rozpuszczalny w wodzie o silnych właściwościach utleniających. Poza tym, jest także środkiem redukującym, zdolnym do utlenienia się do chloru i nadchlorkowych postaci kwasu. W roztworach wodnych będących słabym kwasem, częściowo dysocjuje w jonie podchlorynowym (OCl-) i H+: HOCl → ClO + H+

Stopień dysocjacji zależy od odczynu wody. Im pH jest wyższy, tym mniejszy jest udział HOCl, a zwiększa się ilość jonów podchlorynowych. Przy pH = 7,0, w ogólnej ilości wolnego chloru HOCl to około 80%, a jony podchlorynowe 20%. Przy wzroście pH do 8,0, spada mocno do około 20% skutecznego kwasu podchlorawego. Przy dalszym wzroście pH = 9,0 wartość ta spada aż do ok. 3%.

Kwas podchlorawy ma moc biobójczą poprzez niszczenie błon komórkowych. Uznawany za jeden z najskuteczniejszych znanych środków biobójczych. Jest 80-120 razy bardziej skuteczny w usuwaniu mikroorganizmów niż podchloryn sodu, którego substancja czynna (-OCl) często nie może przebić się przez ich ścianę komórkową. 

Np. LEGIONELLA to bakterie występujące głównie w formie biofilmów. Najlepsze warunki do rozwoju uzyskuje w temperaturze od 30-45 st.C. Legionella w biofilmie potrafi spowolnić metabolizm w obecności popularnych środków biobójczych. 

Poniżej współczynnik siły dezynfekującej środków, w tym kwasu podchlorawego, w określonych warunkach tj. przy temp. 20 st. C oraz pH = 7,0  w stosunku do bakterii np. Escherichia coli, wirusa Polio 1 

DezynfektantBakterie Escherichia coliWirus Polio 1
HOCl
120,04,6
ClO
16,02,4
OCl-
5,00,44
NHCl2    
0,840,00092
NH2Cl 
0,120,014

HOCl wykorzystywany jest jako aktywny środek dezynfekujący w produktach na bazie podchlorynu. Technologia jaką dysponuje firma ACTIW pozwala nam produkować czysty stabilizowany HOCl.  Dzięki temu jest on ponad 100 razy mocniejszym środkiem od podchlorynu sodu wykorzystywanym w technologii dezynfekcji wody pitnej. 

Kwas podchlorawy jest wytwarzany w procesie elektrolizy wody i roztworu soli kuchennej. Jest to proces elektrochemiczny wywołujący przemiany chemiczne za pomocą energii elektrycznej.

W Unii Europejskiej, kwas podchlorawy powstały w tej technologii został w 2018 roku oficjalnie zatwierdzony jako doskonały środek dezynfekujący. Coraz większa liczba zakładów oczyszczania wody w USA, Kanadzie, na Zachodzie Europy wykorzystuje w swojej technologii oczyszczania wody kwas podchlorawy. Szerokie  możliwości zastosowania HOCl sprawiają, że substancja zyskuje coraz większą popularność. 

 Zapotrzebowanie na tego typu reagent ciągle wzrasta i według ekspertów ta tendencja będzie utrzymywała się jeszcze przez wiele lat.

Podstawowym warunkiem limitującym przydatność wody wodociągowej przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz wykorzystania do różnych innych celów jest bezpieczeństwo mikrobiologiczne, a chemiczna dezynfekcja przy użyciu kwasu podchlorawego z całą pewnością zapewni to bezpieczeństwo wody dostarczanej odbiorcom. 

Obecnie na Polski rynku dostępny jest kwas podchlorawy w stężeniu 2000 ppm. Występuje pod nazwą marki handlowej ACTIW WATER. Nie wymaga ADR, co jest sporym ułatwieniem procedury dezynfekcji. Upraszcza ją i umożliwia szybkie i autonomiczne działania. 

Acitw Water Naturalny Biodegradowalny Środek do Dezynfekcji Wody Pitnej (8,1 MB)
Actiw_Water_dezynfekcja_instalacji_wodnej 2.jpeg

W sprawie HOCl, procedury dezynfekcji, dozowania kwasu podchlorawego etc. proszę o kontakt: grzegorz@actiw.pl +48 71 321 86 91